Çiçek Bakımı

ÇİÇEK BAKIMI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ
Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım;genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır.Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinanın kilometre bakımını yapargibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerdede böyle düşünmek yanlıştır.Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilerede günlük su vemek gerekir.Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır.çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir.çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir.yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir.ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir.bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitlerini düşürmektedir.genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir.bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir.acaba bitki güneşmi görmüyor yoksa aydınlıkmı veya suyunumu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemliside siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkata edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.
 
BENJAMİN BAKIMI
Benjamin yeşil yapraklı bir bitki olup bulunduğu ortamı sevmekte veya uyum sağlamakta biraz zorlanan bir bitkidir.benjamin ağacının çok farklı cinsleri bulunmaktadır gövdesi örgülü düz yaprakları iki renkli olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır.size gelen bir benjamin iki gün içerisinde neredeyse bütün yapraklarını döktü hemen telaşa kapılmayın yapraklarını dökmesinin sebebi bulunduğu yeri sevmemesinden kaynaklanmaktadır ofisinizinveya evinizin içerisinde bitkiyi 3 gün aralıklarla gezdirin nerede yapraklarını dökmediyde orada bırakınız 2-3 hafta içerisindeyaprakları tekrar yeşillenecektir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız çünkü şebeke sularımız kireçlidir saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve buda hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Sizevinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
 
ORKİDE BAKIMI
*Cam vazo içerisinde kendi saksısı vardır taşlar ve aksesuarları sunuş amaçlı hazırlanmıştır.
taşları boşaltınız saksını boş camın içerisine koyunuz..
*Orkidenin yerini sık sık değiştirmeyiniz
*Bulunduğu yerde hava sirkulasyonu olmasın
*Hergün yarım çaybardağı suyu seramik kabın içine boşaltınız köklerinden suyu çekecektir.
*Haftada bir camın içerisindeki suyu boşaltın taze su koyunuz
*Günde 2-3 saat güneş veya aydınlık görmeli
*Çiçeklerine kesinlikle su gelmemeli yeşil yapraklarını nemlendirebilirsiniz.
*Belirli bir zaman sonra çiçeklerini dökmeye başlayacaktır.
hepsini döktükten sonra kökten yukarı doğru çıktığınızda 2. boğumdan kesilmeli
aynı bakıma devam ediyorsunuz bakıma göre2-4-6 ay içerisinde tekrar
kökten bir filiz vererek çiçeklenecektir
*Sıcaklık 16-18 derece arası olmalı,ortam nemli olmalı
 
 
KENTİA BAKIMI
Kentia yeşil yapraklı bir bitki olup çok kaliteli bir bitkidir.bu bitki zaman içerisinde yapraklarının uçları az miktarda kuruyabilir.Nemli ortamı çok sevmektedir.sulamayı günlük olarak yapınız saksının üstten topraklarına dokunduğunuzda nemli ise su ihtiyacı yoktur.Su olarak şehir şebeke suyu kullanmayınız Çünkü şebeke sularımız kireçlidir, saksı üzerinde beyaz bir tabaka oluşturacaktır ve bu da hiçte iyi bir görüntü olmamaktadır.Günlük 2-3 saat güneş veya aydınlık görmesi yeterlidir.Siz evinizden veya ofisinizden çıktıktan sonraki bitkinin bulunduğu ortama dikkat ediniz bu çok önemlidir.
 
BONSAİ BAKIMI
BONSAİ SULAMA: Ağacınızı, suyun saksının dibinden dışarı atıldığını göreceğiniz şekilde tam manasıyla sulayın.Toprağın yüzeyi kuruyup daha açık bir renk almaya başlamadan tekrar sulamayın. Daha sonra ağacınızı tekrar tam manasıyla doyurarak sulayın.Bitkinizin sulamaya ihtiyacı olduğunu anlamanın basit yolları.Bitkiyi kaldırın ve ağarlığına bakın suya ihtiyacı olan bitkiler hafifler.İkinci yöntem 1.5 santim civarı parmağınızı toprağa batırarak bitkinin ihtiyacını anlamak eğer kuruluk 1.5 santimi geçmişse bitkinizi sulayın.Üçüncü method bitkinize ince bir tahta çubuk saplayın belirli zamanlarda bu tahta çubuğun nemliliğine bakarak bitkinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
kış bakımı:Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir. Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın.Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir. Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonsai’nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Agaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın. Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir.Kışın GÜBRELEME YAPMAYINIZ. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.

İLKBAHAR BAKIMI: Yılın bu zamanı yeniden büyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yeniden düzenleme zamanıdır. Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün. Aslında saksısında küçük bir yer değiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabi ki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta bitkinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır. Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır. Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençse daha sık kök budaması yapabilirsiniz. Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine orantılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız ağaç da ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır. İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız. Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanabilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O ZAMAN : Daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin. Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir haftada direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bitki ortamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.
 
 
YAZ BAKIMI: Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır.Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın. Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın. Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai’nizde kurmul yaorak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN.Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın. Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar
sonbahar bakımı:Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin.Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.
 
LUCKY BAMBOO ( ŞANS BAMBUSU) BAKIMI:
Şans bambusu bakımı kolay ve dayanıklı bir bitkidir çubuk şeklinde kafasında burgulu olanları dışı renkli bir Cam vazo da olmalıdır çünkü bambunun suyunu değiştirmemelisiniz hep üstüne ilave ederek bakımını yapınız suyun rengi biraz yeşil olacaktır ama zaten bataklık bitkisidir onun bu ortam çok hoşuna gidecektir 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirsiniz. Güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitkidir. Diğer piramit ve değişik dekordaki bambuları da suyunu hep üstüne ilave ederek sulayınız dışındaki süngerden suyunu çekecektir.

Eğer çiçekleriniz oasis adı verilen çiçek süngerleri içinde geldiyse yeteri kadar su koymayı unutmayın. Oasis çiçeğin ömrünü uzatan bir maddedir. Ayrıca suyun içine çiçeklerin ömrünü arttıran vitaminlerden koymak faydalı olacaktır.
 
KESME ÇİÇEKLER
Çiçekleri keserken çiçek kesme makası veya bıçağı kullanınız ve kesinlikle kumaş makası kullanmayınız Çiçeğin saplarını suyun içinde kesmeye özen gösterin ve kesilen suyun temiz olmasına dikkat edin.
Su sıcaklığının 20-25 C derecesinde olmasına dikkat ediniz böylelikle çiçeğinizin ömrünü uzatmış olacaksınız.
Kesme çiçeklerde vazo değişimi yapılırken aktarma yapılacak vazo temiz su ile doldurulmalıdır.
Çiçeğin suya girecek kısımlarındaki yaprakları temizlemek gerekmektedir. Böylece oluşacak bakteriyel kokulardan kurtulmuş olacaksınız.
Eğer çiçeklerinizin yaşam süresini uzatmak için özel koruyucular kullanıyorsanız ve suda bakterilerin geliştiğini görüyorsanız ilk yapmanız gereken şey vazonuza yada kabınıza iki günde bir ihtiyacı kadar suyu koymak olacaktır. Eğer koruyucu kullanmıyorsanız suyu değiştirin, vazonuzun temiz olmasına dikkat edin ve çiçeklerin saplarını günlük olarak kesin.
Düzenlenmiş çiçeklerinizi serin yerde tutmanız (özellikle geceleri) gerekmektedir. Isı veren kaynaklardan uzak tutmanız çiçeğinizin ömrünü uzatacaktır.
Lale fazla suda durmaması gereken bir çiçektir. Vazodaki su miktarı sapın 5 cm kadarının suya değmesine izin verecek kadar olmalıdır.
Vazolardaki bakterilerin önlenmesi için ve çiçeklerin daha rahat su çekmesi için 1 lt vazoya bir çay kaşığı çamaşır suyu ilave ederek çiçeklerin rahat su almasını temin edebilirsiniz. (****l ve gümüş kablarda bu işlemi yapmayınız)
 
GÜLLER
Güller belirli açılarla kesilmesi gereken bir çiçektir. Temiz bir bıçakla kesilmesi faydalı olacaktır. Bu kesim sırasında kumaş makası kullanmayınız.
Güllerin sapları suyun içinde kesilmelidir. Böylece kesilme sırasında çiçeğin sapının içinden hava girmesi önlenmiş olacaktır.
Suyun altında kalan yaprakların bakteriyel koku oluşturmaması için saplardaki yapraklardan arındırmak gerekir.
Güller bolca su tüketimi yapan çiçeklerdir. Günlük olarak ihtiyacı olan su miktarınca vazoya ilave yapılmalıdır.
Güllerinizi direkt güneş ışınlarından, televizyon ısısından, radyatörden, tavan pervanelerinden ve hava akımlarından uzak tutunuz.
Güllerin yaşamı için besin maddeleri çok önemlidir.
Eğer gülleriniz boyun bükme durumunda ise yerini değiştirin ve saplarını suyun içinde usulünce kesin. Bu işlem sırasında kullanılacak suyun sıcak olması gül için faydalı olacaktır. Bu gülde şoklama yapacaktır. Ayrıca boyun büken gülleri banyoda üzerine kağıt serip ıslatın. 1-2 saat sonra vazoya yerleştirin. .
 
ARANJMAN YAPIMI
Aranjmanı yapmadan önce koyacağınız kabı ve yeri iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Yemek masası aranjmanlarını mümkün olduğunca alçak tutmak faydalı olacaktır, böylece masada oturan kişilerin birbirlerini görmesi daha kolay olacaktır.
Çiçek konulacak kabın iyi tesbit edilmesi gerekmektedir, uzun boylu çiçeklere uzun boylu vazo; kısa boylu çiçeklere kısa boylu vazo; dolgun tarzda yapılacak olan aranjmanlara geniş vazo kullanılması faydalı olacaktır. Kısacası çiçeğin büyüklüğü uzunluğu ve hacmi çiçeğin konulacağı kapla orantılı olmalıdır.
Çiçekleri koymadan önce kaba konulacak suyun miktarını iyi tespit etmek gerekmektedir. Aksi takdirde fazla konulacak su her çiçek için fayda getirmez, örneğin gerbera gibi çiçekler fazla su içinde tutulmamalıdır. Kabın ¼ in su ile dolu olması bu çiçek için yeterli olacaktır.
Aranjman yaparken dikkat edilecek bir husus da kullanılan çiçeklerin birbirleriyle uyumudur. Çiçeklerin renkleri, boyları, büyüklükleri, yetiştiği iklim önemli olan noktalardır. Örneğin, tropik çiçeklerle bu çiçeklere uyumlu olabilecek diğer çiçekler kullanılmalıdır.
Evinize gelen buketlerin altında sarılı olan folyo kağıtlarını kaba koymadan önce çıkartmalısınız. Aksi takdirde suyun altında oluşucak bakterilerin bu kağıdın içinde saklanabileceğini ve çiçeğin suyunu değiştirseniz dahi bu bakterilerin orada korunacağını unutmayın.

EVDE BİTKİLERİ NEREYE KOYMALIYIZ ?
Bir bitki satın aldığınızı veya size bir çiçek hediye edildiğini düşünelim. Bu çiçek için en uygun yer neresi olabilir?
Evinizin içerisinde her nokta bitki yetiştirmek, onları başarılı bir şekilde büyütmek için uygun değildir. Seçilen yerin bitkinin belirli temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir, bitkinin yerleştirildiği yer bitkiler için gerekli ışığı almalı yeterli nem ve uygun sıcaklık sağlanmalıdır. Işık, nem ve sıcaklık başarılı bitki yetiştirmenin üç önemli faktörüdür. Bitkileri ev içerisinde koyacağınız yere karar verirken bu faktörleri daima dikkate almalısınız.
Daima hatırımızda tutacağımız noktalardan birisi de bitkiler pencereye çok yakın kondukları taktirde uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalmalarıdır. Bitkilerin büyük bir bölümü doğrudan güneş ışığını sevmezler. Bitkilerle ilgili diğer bir problem de bitkilerin pencerelerin çok yakınına konulduğunda ortaya çıkar. Özellikle kışın dış ve iç sıcaklık arasındaki fark şaşırtıcı derecede büyüktür. Bitkinin bir tarafı odanın ılımlı havasından yararlanırken diğer tarafı camdan geçip gelen soğuk havanın etkisine maruz kalacaktır. Bitkilerin zarar görmesine neden olacak derecede uzun süre pencerelere dayanmasına dikkat edilmelidir.
 
IŞIK
Günümüzde salon bitkileri çoğunlukla seralarda yetiştirilir. Ancak bu konu sözü edilen bitkilerin gelişme alışkanlıklarının değişmesi olarak düşünülmemelidir. Bitkilerin doğal çevrelerinde ışığa gereksinimleri olduğu için salon bitkilerine uygun miktarda ışık sağlanması gerekir. Bitkilerin gerektiği şekilde gelişme ve büyümeleri için ışık çok önemli bir faktördür. Söz konusu bitkiler çok karanlık bir yere konulduğunda bitki sağlıklı görüntüsünü kaybeder. Oysa pencere kenarına ya da yakınına konulduklarında sağlıklı geliştikleri görülür. Açık renkli bir duvar karşısında bitkilerin daha iyi gelişmeleri ve koyu renkli bir duvar karşısında ise kötüleşmesinin nedeni de budur. Eğer çiçekler karanlık bir yere konulmak zorunda kalırsa bu sorun yapay bir ışık kullanılarak çözümlenebilir. Yapay ışık uygulamada en iyi yöntem florasan lambaların kullanılmasıdır. Bitkiler başka bir odadan yansıtılmış ışık sağlanan bir yere konuldukları zaman daha iyi gelişirler. Direkt ışık kaynağı almayan bir odada bile özenli bir yönlendirme yapılabildiğinde bitkiler uygun bir gelişme sağlayabilecek yeterli yansıtılmış ışığı alabilirler.
 
SICAKLIK
Evlerde yetiştirilen salon bitkileri,seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidir. Afrika menekşeleri ve çöl kaktüsleri gibi bitkiler fazla sıcaklık isterler ve dışarıya bahçeye konulduklarında yaşamlarını sürdüremezler. Sürekli ve sık sık değişikliklerin olduğu yerler onlara zararlı olacaktır. Hol radyatörlerinden sıcaklık uçup giderken ön kapı her zaman soğuk hava akımlarına açıktır. Bu çeşit düzensiz sıcaklık değişiklikleri bitki için zararlıdır. Yazın sıcaklık kışa göre 5-10°C daha fazla olmalıdır. 97-99. sayfalarda resimlerle açıklanan bitkiler için ideal sıcaklıklar belirtilmiştir.
27-28°C (80°F)
Yüksek hava nen de salon bitkileri için maksimum sıcaklık
22-23°C (72°F)
Salon bitkilerinin büyük çoğunluğu için maksimum sıcaklık.
15-16°C (60°F)
Tropikal salon bitkiler için en düşük sıcaklık.
12-13°C (45°F)
Bilinen salon bitkileri için minimum sıcaklık.
5-10°C(36°F-42°F)
Dayanıklı salon bitkileri için kış sıcaklığı.
 
NEM
Bitkiler yetişme ve gelişmeleri için gereken besin maddelerini kökleri vasıtasıyla emdikleri suyla birlikte alırlar. Saksıdaki toprak nispeten. Steril musluk suyu ile sulanırsa kompostta bulunan besin elementlerini alabilir. Bir süre sonra toprak fakirleşir veya besin maddeleri süzülür gider. Bu nedenle bitkilere düzenli aralıklarla, bitki bakım rehberinde belirtildiği gibi haftada bir ya da 15 günde bir, suya ilave edilmiş bitki besini formunda ekstra besin maddesi verilmesi gerekir.
Yarayışlı bitki besin maddelerinin çeşitli tipleri vardır. Bunlarla birlikte daima kullanılma önerileri göz önünde tutulmalıdır.
Çok sayıda besin elementlerini içerdiği için yağmur suyu musluk suyundan daha yararlıdır.
Bu nedenle, eğer mümkünse, yağmur suyunun bitkilere püskürtülmesi en iyi yoldur. Bu yalnızca bitkilere yararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda kireçsiz olduğu için yapraklar üzerinde çirkinliğe neden olan beyaz lekeleri de azaltır. Püskürtmeden kaynaklanan bu lekeler hoş değildir, ancak sıvı, sprey formunda kullanılabilen yaprak parlatıcıları "Life Shine" ile kolayca uzaklaştırılabilirler. Eğer sıvı for-mundaysa,madde az miktarda suda çözülür ve bu solüsyonla yapraklar silinir. Böylelikle yapraklar güzel ve sağlıklı bir parlaklık kazanırlar.
Püskürtme özellikle, kışın ısıtma sistemleri nedeniyle kurulaşan atmosferde daha büyük önem taşır.
Bitkiler, yaprakları arasında iyi bir şekilde dağıtılmış buhar veya suya ihtiyaç duyarlar. Fazla su zarara neden olabilir. Ancak bitki spreyleriyle hafif bir yağmurlama kesinlikle herhangi bir zarar meydana getirmez.
 
UYGUN SU MİKTARI
Yeterince "nemli tutulması gerekir" sözü bitkinin su ihtiyacı konusunda bir açıklık getirmemektedir. Bitkilerin su ihtiyacının ne zaman ve ne kadar olacağını bilebilmek için tecrübe gerekmektedir. Burada parmak uçlarınız zamanla tecrübe kazanacak ve ıslak (suyun topraktan sızması), orta nemli ve kuru (parmağın nem hissetmemesi) arasındaki farkı hissedecektir. Bu basit yöntemi uyguladığınız sürece günden güne fark eden toprak neminin derecesini ölçer hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda saksının dibi ve altındaki tabağı da sık sık kontrol edilmelidir. Saksının drenajı iyi yapılmalı su dipte birikmemelidir.
 
UYGUN SU ÇEŞİDİ
Pek çok yerde musluk suyu iyi bir sulama suyu olamaz. İçindeki kireçten ileri gelen sertlik fazla olursa Açelya, Ortanca, Orkide gibi kirece duyarlı bitkiler bundan zarar görürler. Musluk suyunun sertliği, basit yumuşatıcılarla düşürülebilir. Yumuşak su, yağmur suyundan, buzdolabı defrost suyundan veya bazı su kaynaklarından sağlanabilir. Sudan ileri gelen zararlı maddeler saksı toprağının yüzünde toplanır. Her yıl saksı toprağının üst katmanını atıp, saksı değiştirmek bitki için oldukça faydalıdır.
 
SUYA BATIRARAK SULAMA
Suya batırma sadece yazın ve iyi drenajlı saksılardaki geniş, çalı tipli bitkilerde uygulanan bir metodudur. Uygun bir kabı veya mutfak lavabosunun ılık su ile doldurulup bitkinin içine daldırılmasıdır. Bu şekilde sulamada saksıdan kirli havanın atıldığını gösteren pek çok hava kabarcığının çıktığı gözlenir. Yaklaşık 10 dakika sonra bitki sudan çıkarılarak saksıdan hiç su süzülmeyinceye kadar yarım saat kurutulur. Sonra pencere kenarına yerleştirilir. Taze hava su süzüldükçe köklere doğru nüfus ederek, kökleri uyaracaktır.Bu istemin yazın haftada bir yapılması bitkinin sağlıklı gelişebilmesi açısından çok büyük önem taşır.
 
TATİLLER
Tatile çıktığınızda evdeki bitkilerinizin bakımı nasıl olacaktır? Çoğu kişinin karşılaştığı bir sorundur. Çiçekleri bırakıp iyi olmalarını beklemek yeterli değildir. Birçok bitki yazın bahçeye çıkarılabilir. Saksı kenarı toprağın altında kalacak biçimde toprağa sokulur. Böylece saksıdaki toprağın kuruması önlenir. Bitkilerinizi evde bırakmak zorunda iseniz, bitkilere birkaç hafta yetecek besinleri ve suyu sağlayacak birçok buluştan yararlanabilirsiniz. Bir çeşit bitki kabı olan ve su absorbe eden köpükten yapılmış bir buluş aynı zamanda besin maddesi de içermektedir.
Eski usulde ise bitkiler banyo kenarına konur ve emici yün iplikler vasıtasıyla her bitkiye yavaş fakat düzenli su sağlanır. Benzer bir sistem, büyükçe bir kova ya da kase ile herhangi bir yere kurulabilir. Bununla birlikte evde bulunulmadığı zamanlar bitkilerin doğrudan güneş ışığı alan fazla ısıtılmış bir odada bulundurulmaması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
 
ÖNERİLER
Çakıl Üzerinde Çiçek Soğanı: Kasım-Aralık aylarında çiçek açan Narcissus ve Hyacintus soğanları Eylül ayı sonunda çakıl taşları ile hazırlanan dikim yerine yerleştirilir. Bu bir cam kase olursa bitkinin köklenmesini izlemek mümkündür.
Yapraklar da kireç lekeleri: Buna çok miktarda kireçli su püskürtülmesi neden olur. Ancak bu lekeler sprey ya da sıvı şekilde bulunan yaprak parlatıcıları ile giderilebilir.
Yapraklanın temizliği: Süs bitkilerinin yaprakları üzerinde zamanla tpz tabakaları oluşur. Bu tozlar yaprak gözeneklerinin kapanmasına dolayısıyla solunuma engel oldukları için bitkinin yaşam fonksiyonlarında aksamalar meydana gelir. Bu gibi sorunları ortadan kaldırmak için yaprakların bir sünger yardımıyla oda ısısında olan kireçsiz su ile temizlenmeleri gerekir.
Sabun ve Alkol: 24 gr sabun, 1 İt su ve 10 cc alkol karıştırılarak bir eriyik elde edilir. Bu karışım evde kolayca hazırlanan etkili bir ilaçtır. Bitkilerin öz sularını emerek yaprak kıvrılması ve şekil bozukluğuna yol açan yaprak bitlerine karşı kullanılabilir.
Yer değişikliği: Bitkilerin sıkça yer değiştirmesi son derece sakıncalıdır. Bitkileri yerleştirirken uzun süre kalabileceği yer düşünülmelidir. Yaprakların ve tomurcukların dökülmesi gibi sakıncalar yaratabilir.
Sulama: Soğuk su bitkilerde yaprak lekeleri, doku, kök çürükleri gibi zararlar yapabilir. Sulama genellikle oda sıcaklığında kireçsiz su ile yapılmalıdır.
Kirli saksılar: Bitki hastalık etmenlerinin uygun gelişme yerleridir. Saksı ister plastik, ister toprak olsun boşaltıldığı zaman iyice temizlenmelidir. İçinde soda bulunan sıcak su ile fırçalanmalı ve durulanmalıdır.
Tırmanan bitkileri nasıl desteklemeli: Bazı tırmanıcı bitkiler duvar üstünde sağlam bir pençeye sahiptirler. Bazı türlerin tırmanabilmesi için yardım gereklidir. Bu yardım, duvara vida monte edilip sürgünlerin ince teller yardımıyla bunlara tutturulması suretiyle olabilir. Duvara tel gerebilir, ağaç direkler koyabilirsiniz. Ancak yapılan düzenlemede bitkinin yeterli ışık alması gerektiği unutulmamalıdır.
Başka destek çeşitleri: Bazı küçük bitkiler, saksıya demir çember monte edilip bununla desteklenirler. Stephanotis, Ho-ya carnosa gibi ince sürgün veren bitkiler için demir çember son derece uygundur. Fakat Philo-dendron, daha büyük bir destek ister. Bu tür bitkilerin desteklenmesinde; üzeri yosun veya sünger kaplı plastik bir boru kullanılabilir. Yosunlar, boruya naylon ipler ile bağlanmalı, zaman zaman da ıslatılmalıdır. Böylece bitkinin hava kökleri yosunlar arasına girip desteğe tutunacaklardır.
Çiçek bakımı ile ilgili genel bir bakış yapalım; genelde saksı bitkilerine haftada bir su verilir ve 1 hafta boyunca su verilmez bu inanış yanlıştır. Saksı bitkilerinin bir canlı olduğunu unutmamak gerekir sanki bir makinenin kilometre bakımını yapar gibi yağını koyup 250 km bu yağ beni idare eder gibi çiçeklerde de böyle düşünmek yanlıştır. Çiçekler canlı bir organizmadır nasıl kendimiz günlük su ihtiyacımızı karşılıyorsak bitkilere de günlük su vermek gerekir. Haftalık su verdiğimizde kökler bir hafta boyunca su içinde kaldığından köklerde çürüme böceklenme veya koku yapma olasılığı artmaktadır. çiçekli bitkiler güneş veya aydınlığı sevmektedir ve bakımı yeşil yapraklı bitkilere göre çok daha zahmetlidir .çiçekli bitkiler mevsimlerine göre çiçek açmaktadır ve mevsim sonunda çiçeklerini dökmektedir .yeşil yapraklı bitkiler ise güneş ve aydınlık ihtiyacı fazla olmayan bitki cinsleridir .ofis ortamında havalandırmanın klimalarla olması yani sanal ısıtma ve havalandırma şeklinde olması bitkiler için hiçte iyi bir ortam değildir. bu tip ortamlarda nem oranı sıfıra yakındır bu da bitkilerin yaşama kalitelerini düşürmektedir. genelde insanlar kendilerine canlı bir şekilde gelen bir bitkiyi 1 hafta içinde öldürebilmektedir. bitkinin niye öldüğünü iyi analiz etmek gerekir. acaba bitki güneş mi görmüyor yoksa aydınlık mı veya suyunu mu az veya çok verdiniz ortamın havalandırması sanal bir havalandırmamı nem oranı nedir en önemlisi de siz ofisinizden veya evinizden çıktıktan sonra bitkinin bulunduğu ortam nasıldır bu sebeplere dikkate edildikten sonra bitkinizin yaşamaması için hiç bir sebep yoktur.
 
KIŞ BAKIMI:
Eğer yaşadığınız bölgenin kışları çok soğuk ve don olayları oluyorsa ağaçlarınızın ekstra korumaya ihtiyaçları olabilir. İmkanınız varsa günbatımından sonra bitkilerinizi çatı gibi korunaklı bir yerin altına alınız bu onların dikey hava akımından korunması için çok önemlidir. Saksılarınızı biraz yüksek yerlere koyarak altlarına biraz kalınca gazete kağıdı koyarak yalıtım sağlayın. Eğer rüzgarlar ve donlar çoksa gazete kağıdının bir ucunu yukarı doğru katlayarak saksıyıda içine alın. Plastik korumalar kullanmayın. Isıtılmayan bir oda, garaj yada kilerde kış süresini geçirmesi için ağaçlarınızın kullanılabilir. Yinede saksılarınızın altına yalıtım için gazete kağıdı yerleştiriniz. Eğer bonzai nizde donma belirtileri görürseniz budamadan önce  yapıcak en iyi şey yeni filizler çıkana kadar beklmektir. Agaçlar kuvvetli yapılarıyla sizleri şaşırtacaktır. Ağaçların su ihtiyaçlarını dikkatle gözlemeyi unutmayın. Sulama daha uzun aralıklarla yapılabilinir. Çiy noktasına dikkat ediniz. Kışın birkaç gün içinde nem kolaylıkla kaybolabilir.Kışın GÜBRELEME YAPMAYINIZ. Kabarık yeni filizler çıkana kadar gübreleme yapmayınız.


 

İLKBAHAR BAKIMI :
Yılın bu zamanı yenidenbüyüme, saksı değişimi, yenilenme ve yenidendüzenleme zamanıdır.Hızlı büyüyen ve birkaç yıldır aynı saksıda duran genç ağaçların saksısı değiştirilmelidir. Bunu yapmadan önce daha büyük yada değişik bir saksıya geçirmeyi planlayıp planlamadığınızı iyice düşünün. Aslında saksısında küçük bir yerdeğiştirme yeterli olacaktır. İsterseniz tabiki radikal bir yeniden düzenleme yapabilirsiniz. En ideal saksı değiştirme filizler maksimum büyüklüklerini ulaşıp daha açılmaya başlamadan önce yapılmalıdır. Bu bir iki hafta btikinin yeni besleyici kökler çıkıp besin almaya başlamadan önce kendi içindeki reservleri kullanarak yaşamasını kolaylaştırır. Eğer büyük çapta kök budaması yapılmadıysa bu süre kısalır.Gölgede rüzgardan korunaklı bir yerde ve nem oranının iyi olduğu bir yerde çalışın. Ve yanınızda gerektiğinde köklere sıkmak için su dolu bir sprey şişesi olsun. Keskin aletler kullanın ve temiz kesikler yapın. Ağacınız gençse daha sık kök budaması yapabilirsiniz. Büyük kökleri keserek alın. Unutmayın ağacın üst tarafıyla kök tarafı birbirine oratılı bir şekilde büyür. Kökleri iyi ayarlarsanız agaçda ona göre güzel bir gelişim sağlayacaktır.İmkanınız oldukça Bonsailer için üretilmiş özel bitki besinleri kullanınız. Eğer bulamıyorsanız bu sıvı besinlerin içindeki oranlara dikkat ederek alınız. Bitkinin toprak karışımında bir miktar kendini yavaş bırakan katı gübre kullanbilirsiniz. (Osmocote® granulleri or Gro-Power® bitki tabletleri) Son saksı değişiminden bu yana kökleriniz yeterince büyümemişler mi? O ZAMAN : Daha kalın oranlı bir toprak karışımı kullanın, saksının suyu iyi drenaj ettiğinden emin olun sıvı besinlerinizin nitrogen oranını düşürün yada fosfat oranını arttırın VE birkaç yıl kökleri ellemeyin. Bu işlemlerden sonra bitkiyi bir hafta direk güneş ışından ve rüzgardan koruyunuz ve yavaş yavaş bityi oratamına tekrar alıştırınız. Birkaç hafta sonra (yada 1 ay) sıvı besinleri kullanmaya başlayınız. Son olarak açmasını tamamlayan çiçekleri kesiniz. Çok karmakarışık bir gövde yada dal istemiyorsanız yeni çıkan filizlere müdahale edin. Dal başına bir yada iki çift filiz kalacak şekilde budayın. Budamalardan sonra aletlerinizi temizleyin ve yağlayın.
 
YAZ BAKIMI :
Yörenize uygun ağaçlar yetiştiriniz. Önerilen kalın aralıklı toprak karışımları kullanınız. Ağaçlarınız sağlıklı ve böceksiz tutmaya çalışın. Ağaçlarınızı her hafta çeyrek birim döndürünüz. Bu her tarafının yeterli güneş, temiz hava almasını sağlayacaktır. Bitkileriniz özellikle hızlı büyüyenlerin kontrolünüzden çıkmasına engel olunuz.Yeni filizleri uzadıklarında çimdiklemeyi unutmayın. Uğraşıp yapdığınız şeklin bozulmasına izin vermeyin. İnce ve sıkı büyüme sağlayın hava ve ışık akımı için. Ağaçlarınızın ihtiyaçlarına göre özel sulama yapmayı unutmayınız. Ağaçlarınızı öğleden sonraları çok güneş almayacakları gölge mekanlara taşıyın. Bitkilerinizi çakıl,çim yada kuru yaprak kaplı bir zemin üzerinde kısa ayaklı tezgahlarda tutun. Zemini sabahları ıslatın. Ağaçlarınıza arada sıra duş yaptırın. Ağaçlarınızı baharda daha büyük saksılara yerleştirin. Yada bitkileriniz kuru yaprak yada agaçtozu bulanan yerlere gömün. Köklerin tahliye deliklerinde çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bitkileriniz birlikte tutun ama birbirlerine değmemesini sağlayın ve iyi hava akımı için yer bırakın. Mümkünse ağaçlarınızı toprağa gömün. İstenmeyen tepe büyümelerini budayın. Eğer bonsai kurmul yaprak varsa onu gölgeye koyun ve biraz su verin. O gün biraz daha su verin. Köklerin yavaşça toparlanmasını sağlayın onları SUYA BOĞMAYIN. Bitkilerinizi gübrelemeyi(sıvı besin) unutmayın. Yaz sonumda çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu ağacın gelecek bahar için rezerv yapmasını sağlar
 
SONBAHAR BAKIMI :
Yılın ikinci büyüme sezonudur. Yine ağaçlarınızın kontrolünüzden çıkmasını engelleyin özellikler çabuk büyüyen ağaçlarda (ardıç gibi). Uzadıkça yeni filizleri çimdikleyin.Saksıdaki toprağın tahliyesini kontrol edin. Çiçek açan ağaçlar için fosfat oranı yüksek gübreleme yapın 10 60 10 gibi. Bu agacın gelecek bahar için reserv yapmasını sağlar. Ardıçlar ve çamlar içinde geçerlidir. Ayrıca bu iki cins en iyi bu dönemlerde telle sarılabilinir.